perjantai 27. helmikuuta 2015

Allergiat


Pariin kertaan oon jo maininnut näistä mun allergioista ja nyt ajattelin niistä muutaman sanan kirjoittaa, sillä ne on kuitenkin sen verran oleellinen osa mun arkea.

Alkuun mainittakoon, että mä oon todella pahasti allerginen siitepölylle (pahimpina koivu, pujo ja heinä). Joka kevät on yhtä helvettiä, kun nenä on koko ajan tukossa, kurkkua kutittaa, yskittää, silmät kirvelee, punoittaa ja vuotaa. Allergialääkkeitä mä popsin parikin päivässä, mutta silti tuntuu, että ei vaan auta. 

Aiheeseen tämä liittyy sillä tavalla, että kiitos siitepölyallergian, mulla on myös ruoka-aineallergioita. Tätä kivaa ilmiötä kutsutaan ristiallergiaksi ja asiasta voi lukea enemmän esimerkiksi täältä. Kyseisellä sivulla on myös listattu erilaisia hedelmiä ja kasviksia, joille siitepölyallergikot voivat olla myös allergisia. Mun lista näyttää tältä;

Omena, kiivi, luumu, persikka, päärynä, mansikka, appelsiini, banaani, viinirypäleet, pähkinät, manteli, tomaatti, porkkana ja mausteet (koivu). Noista mausteista kirjoitan vielä erikseen enemmän.

Maissi, herne, meloni ja kurkku on myös satunnaisia allergian aiheuttajia. Myös ananas ja mandariini aiheuttaa satunnaista oireilua.

Tuosta voikin sitten jo laskea 20 erilaista allergian aiheuttajaa ihan normaaleista asioista. Siinä, missä monet voi syödä ihan mitä mieli tekee, mun pitää aina olla miettimässä, että saankohan mä tästä nyt allergiakohtauksen vai en. Noista omena ja porkkana on ihan pahimmat ja niitä en syö missään muodossa. Mansikka puolestaan oireilee kesällä tosi voimakkaasti.

Viinirypäleitä, banaaneja ja appelsiinejä syön välillä omaa kurkkua uhmaten, samoiten ananasta ja mandariinejä. Joitakin näitä pystyn syömään kypsennettynä, esimerkiksi jo tuo mainittu ananas menee vaikkapa pizzan päällä ilman sen kummempia ongelmia.

Mulla se oireilu on huulten ja suun kirvelyä, kurkun kutiamista ja kakostelua. Toisinaan myös huulet turpoaa hieman. 

Joku voi nyt jo miettiä, että tuohon on listattu semmoisia asioita, mitä mä käytän päivittäin ja joo, pakkohan mun on jotain syödä. Kurkkua ja paprikaa syön siis joka päivä ja ruuan sekaan heitän usein herne-maissi-paprikasekoituksen ihan hyvällä omalla tunnolla. Varsinkin raaka paprika kirvelee huulia, mutta kuten sanottua, pakko mun on jotain saada syötyä, joten noita syön vaikka väkisin joka päivä.

Mä oon näihin allergioihin tottunut ja osaan laittaa ruokaa sen mukaan, että en tunge ruuan sekaan semmoista, josta tiedän saavani pahan allergiakohtauksen. Samaten jos oon käymässä äitin luona niin siellä ei mitään semmoista laiteta, mitä mä en voi syödä tai jos laitetaan niin mulle on jotain muuta. Kaveritkin jo aika hyvin muistaa, että mitkä on mun kohdalla ehdoton ei. Ongelma tulee sitten yleensä siinä vaiheessa, kun lähtee ulkomaille. Mä reissaan suhteellisen paljon ja vielä vuosi sitten asuinkin Espanjassa. Vaikka mä puhun espanjaa jonkin verran niin aina ihan kaikkea ei muista oikealla kielellä ja kaupassa tuottaa välillä päänvaivaa lueskella tuoteselosteita, kun ei tiedä, mitä hedelmiä/vihanneksia tai mausteita on käytetty.

Sama ravintoloissa ulkomailla. Monesti on käynyt niin, että oon yrittänyt sanoa esimerkiksi ilman porkkanaa niin kuitenkin annoksessa on ollut porkkanaa tuplamäärä. Tai sitten jos olen kysynyt, että onko salaatissa vaikka tomaattia ja sanotaan, että ehei, ei ole, on sitä kuitenkin. Tulevana kesänä mä oon muuttamassa muutamaksi kuukaudeksi Saksaan ja vähän alkaa taas jännittää, että miten sitä siellä taas pärjää näiden omien syömisten kanssa.

Tästä nyt on tulossa kilometripostaus, mutta siitäkin huolimatta vielä viimeisenä mainitsen mausteet. Mä tykkään mausteisesta ruuasta, mutta sekin on vähän oman kurkun kanssa leikkimistä, koska suurimmasta osasta mausteista mua rupee yskittämään ja kutittamaan kurkkua ihan kamalasti ja vielä puolisen tuntia syömisen jälkeen mä yskin ja yritän juoda vettä, jotta tilanne tasoittuisi. Ite mä tiiän, mitä voin käyttää ja mitä en, mutta sitten taas kaupassa saa arpoa, että mitähän sitä uskaltaisi ostaa, kun esimerkiksi monissa marinoiduissa kanoissa ja lihoissa on semmoisia mausteita, mitä mä en voi syödä. Nykyään ostankin yleensä kaiken lihan maustamattomana, että voin maustaa ne miten haluan ilman pelkoa siitä, että tukehdun mausteisiin.

Tämmöisiä pieniä rajoittavia tekijöitä siis. Kaikkeen tottuu, mutta kyllähän nämä allergiat pistää usein ärsyttämään. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti